You are currently viewing TIPS: Cara Saya Makan Di Food Court Singapura

TIPS: Cara Saya Makan Di Food Court Singapura

20131225_070855[1]

Pada kali ini saya nak kongsikan cara saya makan di Singapura. Saya telah melalui pengalaman hidup yang panjang di Singapura. Pada masa entry ini ditulis, saya sudah bekerja hampir 4 tahun di Singapura.  Pengalaman dan ilmu setiap orang mungkin berbeza. Jadi, tak hairan jika ada individu yang tak bersetuju dengan cara saya ini. Saya tak kata cara orang lain tu salah dan saya juga tak kata hanya cara saya je yang betul. Faham ni dulu noh.. Ini cuma satu perkongsian. Tak kenal tak cinta, tak gitu…gitu ~

FOOD COURT SINGAPURA ADA BABI ?

Benar ! Kebanyakan kedai di sana dimiliki oleh kaum thiong – hwa (Cina), sememangnya tak sah kalau tak de babi dalam menu harian mereka. Manakala kedai makanan muslim mungkin ada satu atau lebih dalam sesebuah food court. Setiap kedai ada pinggan tersendiri dan biasanya warnanya berbeza antara satu kedai dengan kedai yang lain.

Ada sebuah syarikat cleaning yang dilantik oleh pihak pengurusan food court tersebut untuk menguruskan kerja – kerja mengangkat pinggan kotor yang telah digunakan di atas meja makan dan ada sesetengah food court, mereka juga mengupah company cleaning ini untuk membuat kerja – kerja membersihkan pinggan tersebut. Mereka mengasingkan pinggan – pinggan dan alatan yang lain mengikut owner kedai masing – masing.

Sememangnya ada peraturan atau guideline untuk membersihkan pinggan – pinggan yang digunakan oleh kedai – kedai halal seperti mengasingkan pinggan tersebut daripada pinggan – pinggan lain, menggunakan peralatan yang berasingan dan sebagainya. Menurut pengalaman saya, tidak semua plate collector dan dish washer mengikuti peraturan yang telah ditetapkan. Betul meh ? Cuba tanya mereka yang pernah bekerja di food court di sana. Di ruang makan  kita boleh lihat dengan mata kepala sendiri tak semua yang memakai sarung tangan. Jadi, ada baiknya jika kita mengambil langkah ekstra untuk menjaga diri kita dari benda – benda yang tidak jelas seperti ini.

TIPS – TIPS MAKAN DI FOOD COURT

•    Makan di kedai muslim;

•    Makan dan minum menggunakan peralatan pakai buang.

Diharap tips yang ini memberi manfaat kepada kita untuk menjadi mukmin sejati.

Najib Halim

Berasal dari Kuantan, Pahang. Beliau merupakan CAREER COACH PROFESSIONAL yang memberi coaching dan khidmat nasihat kerjaya kepada warga Malaysia yang mahu membina kerjaya di Singapura dengan bebas dan selamat. Anda Mahu Sertai Program Kerjaya Kami? Hubungi kami segera. +6012 - 222 2072 (SMS/WHATSAPP/CALL)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.