You are currently viewing BLACKLIST – BOLEH KERJA SINGAPURA?

BLACKLIST – BOLEH KERJA SINGAPURA?

diblacklist-perusahaan

Saya ditanya, kalau sudah BLACKLIST, boleh kerja tak di Singapura?

Soalan ini banyak ditanya kepada kami. Perkara pertama sekali yang kami ingin anda lakukan ialah semak status anda bagi permohonan dokumen perjalanan ke luar negara. Anda hanya perlu klik link di bawah dan isikan nombor kad pengenalan dalam web Jabatan Imigresen Malaysia.

KLIK SINI

Selepas anda tekan button SEMAK, apa yang anda lihat ialah status anda. Jika status anda “Tiada Halangan”, maka anda bolehlah buat pasport antarabangsa jika belum.

Namun, jika status anda sebaliknya, tentunya anda lebih tahu apakah sebab yang membuatkan anda disekat. Jika ia disebabkan pinjaman bank atau PTPTN, apa yang anda boleh buat ialah pergi ke Bank Negara dan print kan Laporan CCRIS anda. Kemudian pergi ke bank yang berkenaan, tunjukkan slip CCRIS tersebut dan berbincang dengan mereka bagi melakukan “RESCHEDULE LOAN”.

Selepas bank tersebut melakukan penjadualan semula pinjaman anda, cuba tanyakan kepada mereka, bilakah mereka akan update dalam sistem CCRIS. Sebaik sahaja mereka update, anda akan bebas melakukan perjalanan ke luar negeri dan boleh bekerja di Singapura atau mana – mana negara lain.

Bermanfaat? Sila share..

Najib Halim

Berasal dari Kuantan, Pahang. Beliau merupakan CAREER COACH PROFESSIONAL yang memberi coaching dan khidmat nasihat kerjaya kepada warga Malaysia yang mahu membina kerjaya di Singapura dengan bebas dan selamat. Anda Mahu Sertai Program Kerjaya Kami? Hubungi kami segera. +6012 - 222 2072 (SMS/WHATSAPP/CALL)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.